Spotlight: onderneming in de kijker "Codana"

Lees hier alles over onze bedrijven binnen de OECO groep

Onze groep barst van het talent. We zijn ondertussen met zo veel dat het weleens durft gebeuren dat (zeker nieuwe mensen) niet weten wie iedereen is. Omdat we natuurlijk erg trots zijn op iedereen binnen ons ecosysteem, zetten we maar al te graag geregeld een bedrijf in de kijker. Codana bijt de spits af! Entrecode was namelijk als bedrijfsnaam al gekozen, lachen ze. Vanuit The Digitals sprongen Sigert Sipido en Tom Van Den Eynden twee jaar geleden het ondernemersbad in en jawel, er was eens…Codana.

Wie is Codana en wat doen jullie precies?

De kern van hetgeen we doen, is als competentiecentrum webapplicaties op maat bouwen. Tom is er als ontwikkelaar ingerold, maar Sigert heeft eigenlijk voor kok/kelner gestudeerd! Na een ommezwaai in de carrière en vier jaar werken als Project Manager, begon te zin voor ondernemen groter te worden. Hij vond binnen het team van The Digitals in collega Tom de perfecte partner om iets op te starten. Waar Tom het technische gedeelte oppakt, neemt Sigert de functionele en commerciële kant voor zijn rekening.

Enfin, in theorie. In de praktijk vullen we mekaar echter goed aan en voeren we bijna alle gesprekken met de klant samen, zij het elk vanuit een ander perspectief.”

Welke nood vervult Codana?

“Ons aanbod is vrij breed; we maken als digitale productstudio webapplicaties. Daar valt natuurlijk wel wat onder. Voor ons is de voornaamste prioriteit echter dat we impact creëren en we menen dat je dat verkrijgt wanneer je oprecht luistert naar het verhaal van de klant. Daarna bekijken we wat de KPI’s zijn, wat er zoal mogelijk is, wat het doel van het idee is, enzovoort. Net zolang tot je het idee kan vertalen naar een platform. Samen met de klant zorgen we ervoor dat hetgeen we bouwen zeker meerwaarde biedt. Hoe meer dat het geval is, hoe fijner voor ons: apps bedenken, maken en verbeteren die aantoonbaar dingen veranderen, geeft veel voldoening. We stappen af van de betreden paden en bieden innoverende creaties die klanten nergens anders vinden. Klanten willen trouwens liefst van al betrokken worden in het verhaal. Wij zijn daar grote fan van.”

"De kern van hetgeen we doen, is als competentiecentrum webapplicaties op maat bouwen."

We dragen ware co-creatie hoog in het vaandel, gecombineerd met een persoonlijke aanpak. In de samenwerking met een klant, volgen we drie fases: ‘imagine’, ‘create’ en ‘evolve’. In de eerste fase, ‘imagine’, werken we in ideation workshops aan het verhaal. Bij de volgende stap, ‘create’, werken we alles effectief uit, maken we technologische keuzes en implementeren we onze expertise. De ‘evolve’-fase houdt in dat we de resultaten evalueren en blijven optimaliseren binnen duurzame partnerships. Hebben ze al nagedacht over de vragen die er vanuit de markt zullen komen bij de lancering van hun platform, zijn er mogelijke uitbreidingen … We zorgen ervoor dat de klant, en wijzelf, strategisch analyseren en groeien.

Hoe onderscheiden jullie je van andere bedrijven?

We focussen bewust op co-creatie. Daarom zijn er verschillende onderdelen en fases in onze trajecten; we willen dat klanten systematisch op de hoogte blijven. Als ze goed begrijpen waar alles heen gaat, kan het platform des te sneller en beter gebouwd worden, en is het weerbaar voor verandering. Omgekeerd is het broodnodig dat wij begrijpen wat de klant wil creëren en hoe diens sector werkt. Eens de reis goed in kaart is gebracht, weet iedereen wat er nodig en gewenst is, en wat (sc)haalbaar is qua technologie. We merken dat klanten zich dan betrokken voelen en dat erg waarderen. Op die manier groeien we sterk naar elkaar toe en kunnen we prachtige zaken realiseren.

We werken Agile door de fases te verweven met elkaar en alle communicatie open te houden. Doordat we verbinding en vertrouwen bewerkstelligen, dragen we allemaal samen bij aan het product en ontstaat een waar partnerschap.”

Wat voor projecten of sectoren spreken jullie aan?

"Wij vinden het superbelangrijk om in te zetten op employer branding."

“We hebben al hard ingezet op onderwijs omdat dat één van de sectoren is die onze medewerkers het meeste triggert. Het is ook een aantrekkelijke markt; bijleren blijft populair en onderwijs investeert in digitalisering. Anderzijds hebben we ons ook al uitgeleefd met API’s, bijvoorbeeld bij de creatie van Boekenbank voor Meta4books; een data-aggregatie platform waarbij, onder andere, data van boeken (zoals de prijs, de flaptekst of de cover), wordt verzameld, verrijkt en verder doorgespeeld naar winkels, zoals Standaard Boekhandel, Bol.com et cetera. Er komt veel data binnen, en verrijkt door uitgevers, boekhandels en bibliotheken gaat die terug buiten. Erg verschillend van onze projecten bij onderwijs, maar net die variatie en het feit dat we werk aannemen dat ons aanspreekt, houdt het boeiend en, uiteraard, maatwerk.”

Hoe is het om te ondernemen bij OECO?

“Sigert volgt het ondernemerstraject; Tom het leiderschapstraject. Voor Tom helpt het enorm om het menselijke binnen een technisch team te krijgen. Hij heeft nu nog beter geleerd om developers te coachen en te helpen samenwerken. We zien echter heil in beide trajecten. Ondernemen lijkt leuk, en dat is het ook, maar je knalt weleens tegen de muur. Vanuit The Digitals krijgen we al geweldige coaching, maar de coaching vanuit OECO vult die extra aan. Via Saskia kregen we fantastische sessies over uiteenlopende onderwerpen aangeboden. Dat gaat van cijfers tot gepassioneerd je verhaal leren vertellen. Er komt veel meer kijken bij ondernemen dan je initieel denkt en dat vangen de trajecten voor een groot stuk op.

“We hebben al hard ingezet op onderwijs omdat dat één van de sectoren is die onze medewerkers het meeste triggert."

“Dat ze ons ondersteunen, maar niet ons handje vasthouden, vinden wij aangenaam en leerrijk. Zo durven wij fouten maken en ondervinden we net daaruit wat anders of beter kan. Verder leren we ook zelf om de best mogelijke coaches te zijn.Wij vinden het superbelangrijk om in te zetten op employerbranding. We willen dat onze medewerkers voelen dat we een persoonlijke aanpak hanteren. Daarom zetten we binnen ons team stellig in op zaken als kennisdeling, gerichte projecten die bij onze mensen passen, een gemoedelijke sfeer, betrokkenheid, doorgroeimogelijkheden, zingeving enzovoort. We waken erover dat iedereen zich hier goed voelt, merkt dat ze kunnen en mogen groeien en dat ze ownership delen met ons en met elkaar.

Wat brengt de toekomst nog voor Codana?

“Vorig jaar was een jaar vol enthousiast risico’s nemen. Alle hens aan dek, zeg maar, en gaan met die banaan. Dit jaar is dus vooral het moment om alles waar te maken dat we vorig jaar beloofden en om aan te tonen dat we alles onder controle hebben. In 2023 zullen we verder kunnen groeien, maar met een bredere basis. Over een aantal jaar is het onze ambitie om met een dertigtal te zijn zodat we onze kantoren in Gent, Leuven en Antwerpen evenredig kunnen bemannen. Zolang we de projecten maar kunnen blijven kiezen. We willen in de eerste plaats onze persoonlijke aanpak houden en co-creatie blijven nastreven met onze klanten.

Over co-creatie gesproken: we kijken er enorm naar uit om in de toekomst eens met één van onze zusterbedrijven binnen het ecosysteem van OECO een project aan te vatten! Zo werken we regelmatig samen met Zinderlabs, bijvoorbeeld. Een partnerschap met een bedrijf dat een totaal verschillende technologie hanteert, zouden we echter ook interessant vinden. Het netwerk is een groot voordeel van de groep; samen sta je sterker, daar zijn we zeker van.”

Tot slot, zouden we graag internationaal gaan. Onze emailadressen eindigen niet per toeval op ‘.eu’; we hebben absoluut die ambitie. Ondertussen werkt er iemand uit Portugal bij ons, een stap in de goede richting! Door de markt te verbreden, vergroten we immers de kans dat we onze mensen kunnen garanderen dat ze op projecten kunnen werken die hen aanspreken. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat ervaring opdoen in andere gebieden ons team enkel volwassener en beter zal maken. Internationalisering kan impact creëren op onszelf en ons zichtbaarheid opleveren, hopen we. Ook hier: als we het persoonlijke maar niet verliezen, want dat is en blijft onze forte. We willen altijd een brug blijven slaan tussen technische en niet-technische mensen en empathie brengen in het ontwikkelingsverhaal.”

Wie bij het lezen van dit stuk graag extra informatie krijgt over werken en/of ondernemen bij OECO Groep, dan wel Codana, mag zeker contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan de pagina. Ben je benieuwd naar de andere diensten waarmee we jou als ondernemer kunnen ontzorgen? Neem dan een kijkje op onze services pagina. Tot snel?!

onze vacatures

Laatste verhalen

We zijn altijd op zoek naar gedreven, gemotiveerde mensen die ons netwerk willen vervoegen en willen meebouwen aan de toekomst. Ben jij zo iemand? Of heb je een vraag voor ons? Laat het ons weten, we leren je graag beter kennen.
Benieuwd naar wat OECO voor jou kan betekenen? We helpen je graag verder!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
privacy policy
cookie policy