Er zijn talloze toepassingen voor AI in content management systemen. SEO-optimalisatie bestaat al langer, maar dankzij de integratie van zo’n taalmodel rechtstreeks in het CMS zijn er serieuze verbeteringen mogelijk.
Daarnaast kunnen we ook automatisch afgeleide content genereren, zoals meta-beschrijvingen of korte samenvattingen voor sociale media. Ondertussen is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld een podcast te genereren vanuit een artikel of een receptenpagina vanuit een kookvideo. Dit helpt redacteurs om efficiënter te werken en zorgt ervoor dat de content consistent en up-to-date blijft.
Een andere toepassing is automatische vertaling van websites, waardoor meertalige content eenvoudig en accuraat beheerd kan worden zonder de noodzaak voor handmatige vertalingen. Ook kan AI de toegankelijkheid bevorderen door alt-tags bij afbeeldingen automatisch toe te voegen. Voor mensen met een visuele beperking is dit echt heel waardevol.
Eén van de belangrijkste toepassingen is semantisch zoeken, waarbij gebruikers vragen in natuurlijke taal kunnen stellen en direct relevante antwoorden krijgen. Om dit te demonstreren heb ik onlangs op eigen initiatief Leuven GPT gebouwd. Dit systeem maakt gebruik van AI om informatie van de websites van Leuven te crawlen en te indexeren, zodat vragen over de stad nauwkeurig beantwoord kunnen worden.