De kracht van...Smart Industry binnen de Oeco Groep

Lees hier alles over de impact van Smart Industry binnen de OECO groep

Er lopen heel wat experts rond in onze groep. Tijd dus, vonden wij, om dieper in te gaan op al die verzamelde, sterke kennis. In ‘De kracht van…’ schetsen we telkens de meerwaarde van een bepaalde expertise binnen ons ecosysteem. Hot topic de laatste jaren is Industry 4.0 (en zelfs al 5.0) ofte Smart Industry ofte … Het beestje heeft veel namen. Pieter Schoevaerts, Business Consultant bij OECO, is er elke dag mee bezig. Hij vertelt ons wat meer over wat het is, wat het kan en wat de toekomst errond brengt.

Wie ben je en welke expertise breng je onze groep bij?

Pieter Schoevaerts: “Ik ben elektromechanisch ingenieur van opleiding en heb ondertussen al wel wat ervaring op de teller. Doorheen de jaren heb ik in meerdere sectoren gewerkt, zoals de aannemerswereld, verkeersveiligheid, de maakindustrie, procesindustrie, enzovoort. Altijd vanuit de insteek van automatisering en digitalisering, al had ik toen, grappig genoeg, helemaal nog niet door hoe trending dat zou worden. Bij mijn laatste functie ging ik als business consultant aan de slag om projecten binnen het industriële domein te ‘begeleiden’: bedrijven helpen reorganiseren en zien welke rol technologie voor hen kon spelen.”

“Nu ben ik hier omdat de vraag me bereikte om Cronos4Industry te ondersteunen in hun groeiambities. In de eerste plaats werk ik dus in opdracht van OECO, maar ik focus ook op de industriële delivery capaciteit daarbuiten. Ik zorg dat ons verhaal klopt, compleet is en dat we daarmee sterk naar de markt kunnen stappen. Het is een luxe om vanuit alle expertise hier, verzameld onder één dak, samenwerkingen en opportuniteiten bij elkaar te kunnen brengen.”

Wat moeten we eigenlijk verstaan onder de term ‘Smart Industry’?

Pieter: “Het draait in principe rond de productie van bedrijven te optimaliseren en onderling te verbinden. Je haalt data uit systemen om tot bovenliggende automatisering te komen met als ultiem doel, het autonoom functioneren van productie. Data gebruiken in de industrie is niks nieuws, maar gebeurde vroeger veeleer op eilandjes per discipline. Nu, met IoT en AI en dergelijke, zijn er veel meer mogelijkheden om analyses en connecties te maken.  

“Smart Industry is een breed domein; we hebben nog maar een klein stukje ontdekt binnen onze groep. Supply chain management is, bijvoorbeeld, nog onontgonnen terrein.”

Over de levenscyclus van een product of proces heen, verzamel je data en maak je een totaalbeeld van de machine, het end-to-end proces, het product. Dat is wat we ook kunnen verstaan onder de term ‘digital twin’. Van daaruit kan je inzichten vergaren om slimmer en efficiënter met de zaken om te gaan. Als je, bijvoorbeeld, ziet hoe een product zich gedraagt in gebruik en kunt vaststellen dat het na x aantal keren bepaalde fouten oplevert, kan je data gebruiken om dat product te herdefiniëren en -ontwerpen. Je kan deze data delen met leveranciers zodat zij, op hun beurt, ook verbeteringen kunnen doorvoeren. Dat is, in ‘t kort, de visie achter Smart Industry.”

Hoe past Smart Industry binnen het aanbod van OECO? Welke bedrijven zijn er al mee bezig?

Pieter: “Eigenlijk zijn er in onze groep best wel een aantal, ondertussen. Zo is Coretecs sterk bezig. Zij zetten sterk in op het koppelvlak tussen OT en IT, de kern om Industry 4.0 bij bedrijven te helpen realiseren. Verder hebben we ook onEdge en no_wire voor embedded hard- en softwareontwikkeling, en Convolve (het vroegere Cronos4Industry, nvdr) voor IoT-architectuur en industriële dataplatformen. Bij Algorhythm en Sensr kan je dan weer terecht voor AI en analyses op industriële data, en bij dotdash voor graph-technologie, wat een hot topic is binnen de industrie. Recent vervoegde SodaFoundry onze groep, en zij brengen ervaring mee wat betreft totaalprojecten binnen Smart Manufacturing. Cronos aan de Leie is dan weer als geheel zeker geen onbelangrijke speler binnen OECO. Er zit al een pak expertise, dus!”

“Voor mij is het fantastisch om op basis van al die interne knowhow per klant de juiste expertise voor te kunnen stellen. Een mooi voorbeeld: onlangs kwam een producent via Cronos Sales bij ons terecht. Ze wilden een nieuwe productielijn uitbouwen in België. Dat was de, redelijk blanke, vraag. In juni 2023 willen ze operationeel zijn. We zijn gestart met daar mensen te bevragen om een strategisch masterplan te kunnen opstellen. Nu zijn we bezig met implementatie en in juni gaan we effectief live. We zullen wellicht even moeten gaan kamperen ter plaatse om te zien of alles werkt, maar het is nu al een fantastisch project én een compliment van bij de start: men komt hiervoor naar ons.”

“Wist je trouwens dat we een heuse Industry 4.0-community hebben opgericht? Ontstaan binnen OECO, maar ook niet-OECO bedrijven zijn erbij betrokken. De gemeenschappelijke deler is dat al deze bedrijven op de kern van Smart Industry werken. We willen dat wie hier komt om kennis en ervaring met elkaar te delen, en om samen te werken, dat vrij kan doen. Het is immers dankzij zo’n community dat we nog beter kunnen inspelen op de vragen van klanten.”

Is er nog onontgonnen gebied binnen Smart Industry voor OECO?

Pieter: “Zeker. Het is een enorm breed domein en we hebben er nog maar een klein stukje van in portefeuille. Supply chain management is een voorbeeld van een gigantisch domein waar we nog enorm veel rond kunnen doen. Warme oproep dus (lacht). Nu, de meest voorkomende vragen blijven voorlopig wel die rond data inzichten. Dus we doen zeker niets verkeerd met dashboards maken om data te visualiseren.”

“Wist je dat we een Industry 4.0-community hebben opgericht? Fantastisch om daar op organische wijze inspirerende connecties te zien ontstaan!”

“Ik ben geen sustainability expert, maar volgens mij gaan we, gedreven door de Europese klimaatdoelstellingen, nog grote veranderingen zien binnen de industrie. Vroeger waren productiebedrijven vooral bezig met efficiëntie, flexibiliteit, en kostenbesparend werken, en nu moeten ze plots een net zero-strategie hanteren zodat ze de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 halen. De geopolitieke situatie zorgt evenzeer voor een dynamiek binnen de industrie, en ook hier is supply chain management cruciaal. We kunnen niet zomaar fabrieken blijven neerpoten in lageloonlanden aan de andere kant van de wereld. Dat krijg je niet meer verkocht qua duurzaamheid maar ook niet vanuit het standpunt van levergaranties, nog zoiets dat de pandemie pijnlijk heeft blootgelegd.”  

“Dergelijke shifts zie ik met veel interesse gebeuren. Het is vooral een enorme kans om jezelf als bedrijf heruit te vinden. Grijpen, zou ik zo zeggen.”

Wie na het lezen van dit stuk graag extra informatie krijgt over ondernemen in onze groep, of zelf expertise in de kijker wil zetten, mag zeker contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina. Ben je benieuwd naar de andere diensten waarmee we jou als ondernemer kunnen ontzorgen? Neem dan zeker een kijkje op onze services pagina. Tot snel?!

Laatste verhalen

We zijn altijd op zoek naar gedreven, gemotiveerde mensen die ons netwerk willen vervoegen en willen meebouwen aan de toekomst. Ben jij zo iemand? Of heb je een vraag voor ons? Laat het ons weten, we leren je graag beter kennen.

Benieuwd naar wat OECO voor jou kan betekenen? We helpen je graag verder!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
privacy policy
cookie policy