Koen: “Dat is vooral ‘awareness’ creëren, bewuster omgaan met de zaken. Daarom hebben we ook een phishingcampagne opgezet. Iedereen zal de komende tijd mails krijgen die bedoeld zijn om te testen of men de juiste reflex heeft om niet zomaar alles open te klikken. Liefst spreek je meteen de Champion in je bedrijf aan om te vragen wat je moet doen. Zij kunnen escaleren naar ons, en wij op onze beurt naar Cronos Security. Leuke anekdote trouwens: ik stuurde onlangs een mailtje naar een collega met de vraag om inloggegevens te delen van een bepaalde website waar ik mee wilde werken. Hij belde me prompt: “Zeg Koen, ben jij dat wel?” Ik was enorm blij met die respons! Hij had me niet zomaar alles doorgegeven, maar eerst geverifieerd of ik het wel was. Hij stuurde me daarna trouwens ook beveiligd de gegevens door. Het initiatief werpt dus zeker wel al z’n vruchten af.”
“Wat ik ook nadrukkelijk wil meegeven, is dat we alles in het volste vertrouwen willen laten gebeuren en zeker geen ‘blame-cultuur’ willen zien ontstaan. Vertel liever te vaak dan te weinig dat je denkt dat er misschien iets is misgegaan, zodat we kunnen inspringen. We gaan je heus niet de les spellen, spreek ons maar aan.”
“Maar goed, bewustwording dus. Dat zit in kleine dingen soms, zoals een user account op je laptop zetten met beperkte rechten zodat je leert beseffen wat je soms zomaar installeert of doet. Er zijn momenteel al een hoop enthousiastelingen, en da’s fantastisch, maar ik zou ook de fietsers achteraan ons peloton mee de berg over willen krijgen. Warme oproep dan ook aan de Champions om als ware ambassadeurs de achterblijvers te inspireren en mee te trekken.”