Koen: “Ik ben er voorstander van om binnen je bedrijf een aparte researchdienst op te zetten. Daar worden ideeën uitgewerkt en proof of concepts gemaakt die getest worden om te bekijken wat werkt en wat niet. Organisaties die een dergelijke manier van innoveren al kennen, kunnen ook veel sneller schakelen bij grote, ad hoc veranderingen. Kijk maar naar wat corona teweeg heeft gebracht. Een bedrijf dat zich door zo’n fenomeen plots moet aanpassen, verslikt zich en hinkt grandioos achterop in de vernieuwingen. Wie al innoveerde, springt veel sneller op de kar en kan relatief moeiteloos verder.”
“Binnen ons ecosysteem is die dynamiek erg goed: er zijn bedrijven die bestaande producten hebben die geld binnenbrengen en bedrijven die experimenteren en innoveren. We hebben hier ook initiatieven uit de grond gestapt zoals The Nest Box, die bedoeld zijn om, zoals de naam aangeeft, een soort vogelnestje te zijn waar ideeën gevoed kunnen worden en in een veilige omgeving getest kunnen worden. Pas wanneer duidelijk blijkt dat ze marktwaardig zijn en potentieel hebben, kunnen de vogeltjes uitvliegen, als het ware. De incubator bewerkstelligt dat er kiemen worden gezaaid die kunnen uitgroeien tot startups die dan vaak initieel onder een bestaand bedrijf worden gevoegd. Denk aan Dotdash bij RoboRana of Nowire bij Sweet Mustard.”
“Innovatie komt niet zomaar tot stand."
“De kruisbestuiving tussen bedrijven valt overigens evengoed onder innovatie en promoot ik zelf absoluut. De meerwaarde zit in de samenwerking: samen kan je meer dan alleen. Daarom is OECO Connect ook opgericht. Het heeft als doel om verbindend te werken tussen bedrijven, om alle kwaliteiten in één pot te leggen. Wanneer er vanuit de markt een vraag komt voor iets waarvan niemand weet welk bedrijf hen kan helpen, kijken wij overkoepelend naar de situatie. Wanneer wij er vervolgens bedrijven voor samenbrengen, blijkt dat vaak de perfecte oplossing. Zo wordt een plus een niet twee, maar drie.”