De kracht van: Innovatie

Lees hier alles over onze expertises binnen de OECO groep

Er lopen ondertussen heel wat experts rond in onze groep. Hoog tijd dus, vonden wij, om dieper in te gaan op al die verzamelde, sterke kennis. In ‘De kracht van…’ schetsen we vanaf nu telkens de meerwaarde van een bepaalde expertise binnen ons ecosysteem. Koen Van de Weyer, Head of Product Management bij OECO Groep, start de reeks en geeft zijn two cents omtrent de kracht van innovatie.

Wie ben je en welke expertise breng jij onze groep bij?

Koen Van de Weyer: “Ik ben in september 2021 begonnen bij OECO en had ervoor zo’n 25 jaar ervaring opgedaan als product owner en product manager. Hier bij OECO breng ik vooral productvisie binnen bij bedrijven die ideeën hebben, maar ondersteuning missen in het verhaal, en hulp kunnen gebruiken om hun product te ontwikkelen in de brede zin.

Wim Tobback en ik coachen hen en helpen hen om hun strategie in kaart te brengen.

Hebben ze al gekeken naar de markt? Welk probleem lost hun product op en hoe hoog is de nood? Wat doen andere bedrijven hier al rond? Er komt vaak een pak meer bij kijken dan ze denken omdat het vanuit een bedrijf dat in eerste instantie vooral diensten levert niet altijd nodig is om zo grondig te onderzoeken. Hierbij is het cruciaal dat ze voor zichzelf uitmaken hoe ze zich willen profileren: als expert of als innovator? Wat het antwoord daarop ook is, ze zullen continue bezig moeten zijn met vernieuwing en up-to-date blijven met marktverandering; dat is waar innovatie zijn intrede doet.”

Wat is innovatie?

Koen: Innovatie is een typisch buzzwoord en helaas betreft het vaak een misvatting. Ken je die quizjes op televisie waar één of andere hippe, vaak Japanse, uitvinding in de kijker wordt gezet? Innovatie, zegt men dan enthousiast! Tja, hip en nieuw is het vast en zeker, maar innovatie zou ik het niet noemen. Innovatie biedt immers reële meerwaarde, is breed inzetbaar en niet nodeloos complex. Trendy uitvindingen die na een dag alweer vergeten zijn, vallen daar niet onder.”

“Innovatie is een typisch buzzwoord en helaas betreft het vaak een misvatting."

Wanneer iemand met het idee voor een bepaald product naar mij komt, vind ik het belangrijk dat ze eerst helder hebben omlijnd wat ze willen betekenen. Indien ze zich zullen laten zien als de beste expert binnen een bepaalde technologie, zullen ze minder innovatief uit de hoek moeten komen dan bedrijven die cutting edge op de markt willen verschijnen. Innoveren om te innoveren is echter zinloos dus toets ik altijd de waarde van een idee aan de hand van drie kernvragen:

  • Biedt het product meerwaarde? Als niemand er iets mee is, doet het er niet toe. Het moet realiseerbaar zijn en toepasbaar. Met andere woorden: het moet niet noodzakelijk een nieuwe uitvinding betreffen, maar wel een probleem oplossen of een bestaande situatie verbeteren.  
  • Is het breed toepasbaar? Ik raad iedereen aan om vooral zo vaak als mogelijk vanop afstand naar de zaken te kijken en zich een helikopterview aan te meten. Zo komt men vaak plots tot de constatering: “Hé, dit kunnen we ook in die markt toepassen!” Dat zijn de beste innovaties: producten die ofwel breed toepasbaar zijn binnen een eigen markt, ofwel op meerdere markten tegelijk in te zetten zijn. Kennis van de markt en de bijhorende problematiek is dan ook onontbeerlijk.
  • Is het niet te complex? Ook hier is toepasbaarheid belangrijk. Als iets te complex is, is het niet meer verkoopbaar of toepasbaar en mislukt het. De simpelste innovaties zijn de beste en brengen meer verandering met zich mee dan een niche concept.  

Om dit allemaal te kunnen doen, moet je je zeer bewust zijn van de missie en het concept van je product. Daarom is dat het eerste dat ik met mensen bekijk wanneer ze om begeleiding vragen.”

Hoe ontstaat innovatie?

Koen: “Innovatie komt niet zomaar tot stand. Vaak komen bedrijven er pas doorheen hun journey achter dat ze vernieuwing kunnen bijbrengen aan hun concept. Bedrijven die menen dat hun product eeuwig zal blijven bestaan, zien de concurrentie niet of te laat komen en gaan ten onder. Herinner je je BlackBerry nog? Die dachten dat ze dé oplossing hadden gevonden voor professionele communicatie via een mobiel toestel. Ze kenden gouden jaren, maar toen de smartphone opkwam, stapte iedereen daarop over. BlackBerry sprong niet mee op de trein, werd overbodig, en ging failliet.”

“Nu, bepaalde cyclussen blijven natuurlijk bestaan, maar je moet die vernieuwen. Eens je je plaats hebt gevonden en vaste speler bent op de markt, is het verstandig een deel van je inkomsten te investeren in innovatie. Op den duur moet er immers toch iets nieuws komen, al is het maar omdat de concurrentie, dikwijls vanuit onverwachte hoek, een alternatief aanbiedt, maar dan goedkoper of gebruiksvriendelijker. Voor je het weet, wordt je product overbodig gemaakt in de markt. Het product dat je hebt en dat geld opbrengt, je cash cow zeg maar, zorgt dat je fondsen hebt om in innovatie te pompen. Initieel moet dat nog niet rendabel zijn, maar moet er geëxperimenteerd worden. Van al je ideeën zal er uiteindelijk weer eentje levensvatbaar zijn dat je volgende cash cow wordt. Dat is de cyclus die het beste werkt.”

Hoe innoveren we binnen OECO?

Koen: Ik ben er voorstander van om binnen je bedrijf een aparte researchdienst op te zetten. Daar worden ideeën uitgewerkt en proof of concepts gemaakt die getest worden om te bekijken wat werkt en wat niet. Organisaties die een dergelijke manier van innoveren al kennen, kunnen ook veel sneller schakelen bij grote, ad hoc veranderingen. Kijk maar naar wat corona teweeg heeft gebracht. Een bedrijf dat zich door zo’n fenomeen plots moet aanpassen, verslikt zich en hinkt grandioos achterop in de vernieuwingen. Wie al innoveerde, springt veel sneller op de kar en kan relatief moeiteloos verder.

“Binnen ons ecosysteem is die dynamiek erg goed: er zijn bedrijven die bestaande producten hebben die geld binnenbrengen en bedrijven die experimenteren en innoveren. We hebben hier ook initiatieven uit de grond gestapt zoals The Nest Box, die bedoeld zijn om, zoals de naam aangeeft, een soort vogelnestje te zijn waar ideeën gevoed kunnen worden en in een veilige omgeving getest kunnen worden. Pas wanneer duidelijk blijkt dat ze marktwaardig zijn en potentieel hebben, kunnen de vogeltjes uitvliegen, als het ware. De incubator bewerkstelligt dat er kiemen worden gezaaid die kunnen uitgroeien tot startups die dan vaak initieel onder een bestaand bedrijf worden gevoegd. Denk aan Dotdash bij RoboRana of Nowire bij Sweet Mustard.

“Innovatie komt niet zomaar tot stand."

De kruisbestuiving tussen bedrijven valt overigens evengoed onder innovatie en promoot ik zelf absoluut. De meerwaarde zit in de samenwerking: samen kan je meer dan alleen. Daarom is OECO Connect ook opgericht. Het heeft als doel om verbindend te werken tussen bedrijven, om alle kwaliteiten in één pot te leggen. Wanneer er vanuit de markt een vraag komt voor iets waarvan niemand weet welk bedrijf hen kan helpen, kijken wij overkoepelend naar de situatie. Wanneer wij er vervolgens bedrijven voor samenbrengen, blijkt dat vaak de perfecte oplossing. Zo wordt een plus een niet twee, maar drie.”

Bestaat er zoiets als over-innoveren?

Koen: “Ik koppel terug naar wat ik eerder zei: innoveren om te innoveren heeft weinig zin. Je ziet sommige bedrijven daar volledig op blokkeren. De dwang om te moeten innoveren, kan heel verstikkend zijn. Spontaan werkt het veel beter. Laat het ook eens los en zorg ervoor dat niet altijd dezelfde mensen het warm water moeten proberen uitvinden. Daarbij heb je soms maar een miniem idee nodig om grote veranderingen te creëren.”

"Behoud de focus"

Timing is ook erg belangrijk. Je kan nog zo’n topidee hebben; als de markt er niet klaar voor is, heb je er niets aan om op je eiland te staan roepen. Dat zie je nu met 5G gebeuren, merk ik. Grote telecomoperatoren betaalden grof geld voor een licentie om 5G te mogen gebruiken, maar worstelen nu met het bedenken van praktische, waardevolle toepassingen voor bedrijven en eindgebruikers. Het moet immers méér brengen dan enkel ‘nog sneller surfen op het internet’. Denk liever aan realtime videostreaming oplossingen zoals het monitoren van transportstromen aan de hand van camera’s op drones. Anderzijds is er, bijvoorbeeld, ook nood aan ondersteuning voor zaken als tele-chirurgie of het remote monitoren van patiënten. Er is veel mogelijk met 5G, maar de uitdaging ligt in het vinden van innovatieve toepassingen die een meerwaarde creëren voor mens en maatschappij.”

Welke tips kan je nog meegeven?

Koen: Behoud de focus. Soms willen we te veel van alles kennen en kunnen wat erin resulteert dat we over alles íets kennen, maar niet genoeg over één specifiek onderdeel; weinig interessant. Verder mag er eigenlijk ook niet té veel verwacht worden van innovatiecenters. Weet dat er uit veel brainstormen pas na lange tijd iets werkt, dat het geld kost en dat mensen gefrustreerd worden als er niet genoeg ruimte of tijd voorzien is. Naar organisaties toe, zou ik dan ook de tip willen geven om enerzijds zeker tijd en ruimte te voorzien zodat creativiteit de kans krijgt, maar anderzijds ook goed op te volgen zodat je niet louter een gadgetfirma wordt, maar relevant blijft voor de visie die je hebt met je bedrijf.”

“Tot slot wil ik toch nog even meegeven dat ik vind dat we best fier mogen zijn op ons ecosysteem. We zijn veel te bescheiden en mogen echt meer naar buiten komen met het feit dat wij, in tegenstelling tot veel andere IT-bedrijven, geen suffe organisatie zijn, maar frisse ideeën hebben, over een innoverende mind-set beschikken en altijd met onze klanten meedenken in ware co-creatie. Dat we initiatieven zoals OECO Connect en The Nest Box hebben opgestart, doen niet veel bedrijven ons na dus ook daar vind ik persoonlijk, zonder te commercieel te willen doen, dat we een pluim op onze hoed mogen steken en ons trots mogen profileren!”

Wie na het lezen van dit interview graag extra informatie krijgt over werken en/of ondernemen bij OECO Groep, mag zeker contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina. Ben je benieuwd naar de andere diensten waarmee we jou als ondernemer kunnen ontzorgen? Neem dan zeker een kijkje op onze services pagina. Tot snel?!

onze vacatures

Laatste verhalen

We zijn altijd op zoek naar gedreven, gemotiveerde mensen die ons netwerk willen vervoegen en willen meebouwen aan de toekomst. Ben jij zo iemand? Of heb je een vraag voor ons? Laat het ons weten, we leren je graag beter kennen.
Benieuwd naar wat OECO voor jou kan betekenen? We helpen je graag verder!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
privacy policy
cookie policy